Analiza podatkov opazovanj in optimizacija opazovalne mreže glede na različne potrebe izkoriščanja voda

Vlado Savić (2009) Analiza podatkov opazovanj in optimizacija opazovalne mreže glede na različne potrebe izkoriščanja voda. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (12Mb)

  Povzetek

  Podzemna voda v vodonosniku Ljubljanskega polja predstavlja bogat vir pitne vode za prestolnico Slovenije, zato jo je treba varovati in ohranjati. Glede na različne potrebe izkoriščanja virov vode, so ključnega pomena stalne meritve osnovnih fizikalno kemijskih parametrov podzemne vode, ki omogočajo zanesljivo ocenjevanje njenega količinskega in kemijskega stanja. V diplomski nalogi so analizirani podatki dosedanjih meritev in raziskav, ter je podan predlog optimizacije merilne mreže na Ljubljanskem polju. Upoštevani so zgodovinski razvoj urbanizacije mesta, geografske, geološke in hidrogeološke značilnosti območja s posebnim poudarkom na analizi vplivov naravnih in antropogenih dejavnikov na režim podzemnih voda. Vsak od vplivov je podrobno opisan in procesiran z znanimi podatki in meritvami, ter izdelanimi študijami. Optimizacija merilne mreže postaj na podzemnih in površinskih vodah območja Ljubljanskega polja sloni na analizi dosedanje mreže in vplivnih območij, kar je omogočilo določitev gostote opazovanj in razporeditev nove merilne mreže skladno s potrebami rabe vode ter izpolnjevanja zahtev evropske in slovenske zakonodaje na tem področju..

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: opazovanje podzemne vode, konceptualni model, odvisnost površinske in podzemne vode, podzemne vode na urbanih območjih, optimizacija merilne mreže
  Število strani: 115
  Obseg in dodatki: 115 str., 10 pregl., 65 graf.,34 sl., 4 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Mitja Brilly11Mentor
  Datum in ura zagovora: 26 januar 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4470113)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 24
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/24

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...