Poskusne meritve infiltracije na različnih tipih tal z mini disk infiltrometrom

Judita Jordan (2010) Poskusne meritve infiltracije na različnih tipih tal z mini disk infiltrometrom. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (10Mb)

  Povzetek

  Infiltracija je proces vstopanja vode v tla skozi površinski sloj zemljine in predstavlja enega izmed najpomembnejših procesov hidrološkega kroga. Stopnja infiltracije je hitrost, s katero voda vstopa v tla in jo običajno izražamo v mm/h. Za oceno stopnje infiltracije se lahko poslužujemo fizikalnih in empiričnih metod ter infiltracijskih indeksov. Meritve na terenu izvajamo z infiltrometri. Instrumente delimo v tri skupine in sicer na cilindrične, tlačne in razpršilne infiltrometre. Mini disk infiltrometer spada v skupino tlačnih infiltrometrov. Cilji naloge so podrobneje opisati proces infiltracije, spoznati vplivne dejavnike in opredeliti ustrezne ukrepe za izboljšanje infiltracijske sposobnosti tal ter praktično preveriti uporabnost mini disk infiltrometra ter ga primerjati s standardiziranim dvojnim obročem. Na eksperimentalnem porečju Glinščice so bile z mini disk infiltrometrom izvedene meritve na treh različnih tipih tal ter na dveh najpogostejših rabah tal. Vsakič so bile meritve izvedene v nivoju tal in v vkopu. Za kontrolo so bile na istih tipih tal izvedene še meritve s standardiziranim dvojnim obročem. Rezultati meritev so medsebojno primerjani ter ovrednoteni s primerjavo vrednosti rezultatov v tuji strokovni literaturi.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: infiltracija, količnik hidravlične prevodnosti, meritve infiltracije, MDI infiltrometer, infiltrometer z dvojnim obročem
  Število strani: 133
  Obseg in dodatki: 133 str., 36 pregl., 75 sl., 37 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Mojca Šraj222Mentor
  Datum in ura zagovora: 14 september 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5115489)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 236
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/236

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...