Vpliv odtoka meteornih voda iz urbanih območij na spreminjanje poplavne varnosti

Bojan Jakopič (2010) Vpliv odtoka meteornih voda iz urbanih območij na spreminjanje poplavne varnosti. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  Namen naloge je podati pregled tako nacionalne zakonodaje kakor tudi zakonodaje Evropske unije, pri čemer obe obravnavata problematiko poplavne nevarnosti. Najprej bom podal teoretične osnove za izvedbo hidrološko-hidravličnih modelov ter v začetnih poglavjih predstavil teoretične osnove izračuna visokih voda določene povratne dobe, površinskega odtoka pri različnih tipih ureditve urbane površine in principe izdelovanja modelov s programi HEC-HMS in HEC-RAS. Opredelil bom vpliv urbanizacije na spreminjanje naravnih danosti vodotoka in površinskega odtoka iz urbanih območij. Za izračun površinskega odtoka iz tako določenih površin so bile uporabljene preglednice GEN, s časovnim nalivom 15 minut pri različnih povratnih dobah pojava. V programu HEC-HMS sem opravil izračun visokih voda, kar mi je služilo predvsem za preverbo obstoječih podatkov o visokih vodah vodotoka Cereja. Empirični vidik naloge predstavljajo enačbe, ki omogočajo izračun visokih voda s stoletno povratno dobo. V računskem delu sem najprej opravil analizo stanja poplavne nevarnosti pri visokih vodah za deset in stoletno povratno dobo brez vpliva meteornih voda, v nadaljevanju pa sem pri različnih pretokih določil še vpliv meteornih voda. Rezultati, dobljeni z modelom, so zaradi številnih kombinacij vhodnih podatkov podani v obliki grafikonov. Ti prikazujejo spreminjanje višine gladine vodotoka Cereja in posledično podajajo analizo spreminjanja poplavne nevarnosti. Kot zadnji je podan tudi grafični primer določanja območja poplavne nevarnosti in variiranje obsega poplavne površine ozirajoč se na dodatne količine meteornih voda iz nanovo predvidenih urbanih območij.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: Varstvo pred poplavami, urbana odvodnja, hidrološki- hidravlični modeli, meteorna voda, poplavna nevarnost, poplavna ogroženost.
  Število strani: 131
  Obseg in dodatki: 131 str.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Franc Steinman122Mentor
  asist. mag. Sašo Šantl275Somentor
  Datum in ura zagovora: 05 julij 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5082721)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  ID vnosa: 235
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/235

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...