Ureditev suhega zadrževalnika in vodotoka Pešnice na območju Šentjurja

Matej Kocjan (2010) Ureditev suhega zadrževalnika in vodotoka Pešnice na območju Šentjurja. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  Diplomska naloga obravnava ureditev suhega zadrževalnika na Pešnici kot enega izmed ukrepov varstva pred poplavami ter ločeno še sonaravno urejanje struge na predvidenem odseku. Z novo obvoznico in premostitveno konstrukcijo investitor posega v naravno poplavno območje Pešnice ter v pretočni profil same struge. S tega vidika je lahko pričakovati večjo poplavno ogroženost cestišča ter ostalih dolvodnih površin. Načrtovanje suhega zadrževalnika zahteva opredelitev vseh relavantnih hidroloških parametrov vplivnega območja, analizo hidravlične sposobnosti vodotoka ter analizo topografskih pogojev oz. omejitev. Z ozirom na vse naštete dejavnike je tako glavni cilj zasnovati najustreznejši zadrževalni sistem. Za hidrološko in hidravlično modeliranje smo izbrali programski paket orodij HEC-HMS ter HEC-RAS. Za manipulacijo z najrazličnejšimi geografskimi podatkovnimi sloji pa je obvezna uporaba GIS- in CAD-orodij. Pri načrtovanju samega pregradnega objekta je pomembna tudi izbira vrste izpustne naprave za visokovodno akumulacijo, odvisna je predvsem od hidravličnih karakteristik in pretočne kapacitete. Za konec je v nalogi predstavljena zasnova nekaterih praktičnih in vizualnih ukrepov v sklopu sonaravnega urejanje struge na predvidenem območju. Glavni cilj oz. namen ukrepov je ljudi približati k vodi v smislu kvalitetnejšega preživljanja prostega časa ter obogatiti kvaliteto bivanja ribje populacije.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: Varstvo pred poplavami, suhi zadrţevalnik, hidrološko modeliranje, hidravlično modeliranje, sonaravno urejanje struge
  Število strani: 71
  Obseg in dodatki: 71 str., 8 pregl., 30 sl., 22 en., 6 graf., 4 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Andrej Kryžanowski269Mentor
  Datum in ura zagovora: 27 september 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5120865)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 231
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/231

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...