Pogreški pri meritvah padavin in izračun popravka

Urška Bajc (2010) Pogreški pri meritvah padavin in izračun popravka. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (5Mb)

  Povzetek

  Točkovno izmerjene padavine so najpogosteje uporabljeni podatek v hidrologiji, klimatologiji in geografiji. Le malo uporabnikov teh podatkov pa se zaveda, da so točkovno izmerjene padavine ponavadi podcenjene. Do sistematične napake pri meritvah padavin pride predvsem zaradi vpliva vetra, izhlapevanja in vlaženja notranjih sten ombrometra. V prvem delu naloge je narejen pregled najbolj razširjenih metod merjenja padavin in instrumentov ter načinov zaščite dežemerov pred vetrom. V nadaljevanju so podrobno predstavljeni različni vzroki za nastanek pogreška pri meritvah padavin in različne metode popravljanja izmerjenih padavin, ki se uporabljajo v svetu. V praktičnem delu naloge je narejen izračun popravka izmerjenih padavin za naše klimatske pogoje. Izračun popravka je narejen po metodah Sevruka, Dahlströma, Mendela, modificiranih metodah Peneve in z dinamičnim korekcijskim modelom, za leto 2008, za meteorološke postaje Ljubljana Bežigrad, Kredarica, Murska Sobota in letališče Portorož. Poleg tega je pri izračunih uporabljena različna natančnost vhodnih meteoroloških podatkov in sicer dnevne vrednosti podatkov po letopisu, dnevna povprečja 30-minutnih intervalov ter povprečja po padavinskih dogodkih. Rezultati so pokazali, da so na letni ravni merjene padavine za meteorološko postajo Ljubljana Bežigrad v povprečju podcenjene za 6 %, na Kredarici za 114 %, v Murski Soboti za 7 % in za letališče Portorož 8 %.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: meritve padavin, pogreški, metode popravkov, izračun popravka, histogram, korekcijski koeficient, statistična povezanost
  Število strani: 198
  Obseg in dodatki: 198 str., 54 pregl., 162 sl., 75 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Mojca Šraj222Mentor
  Datum in ura zagovora: 14 september 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5114721)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za splošno hidrotehniko (KSH)
  ID vnosa: 230
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/230

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...