Analiza širitve povezave in namenske rabe zemljišč glede na trende urbanizacije v izbranih občinah

Marko Cimerman (2010) Analiza širitve povezave in namenske rabe zemljišč glede na trende urbanizacije v izbranih občinah. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1878Kb)

  Povzetek

  Prostor je omejena dobrina, zato ga moramo načrtovati tako, da bo omogočal trajno in nekonfliktno rabo, ki pa se mora ustrezno odzivati in prilagajati raznovrstnim potrebam. Vodilo, kako načrtovati prostor, je v Sloveniji podano v Strategiji prostorskega razvoja Slovenije (SPRS) in drugih strateških in izvedbenih dokumentih prostorskega načrtovanja. Pri prostorskem načrtovanju je potrebno ob zakonskih predpisih upoštevati tudi ţelje uporabnikov prostora ter ga usmerjati skladno s predpisanimi smernicami in trendi v prostoru. V diplomski nalogi smo analizirali širitev pozidave in namenske rabe zemljišč glede na trende urbanizacije v izbranih občinah - v mestni občini Maribor (MOM) ter občin Hoče-Slivnica in Miklavţ na Dravskem polju, ki sta bili do leta 1999 zdruţeni z občino Maribor. Osnovni namen diplomske naloge je bil ugotoviti trend širitve plansko zazidljivih površin glede na demografsko in gospodarsko stanje v izbranih občinah ter posledično ugotoviti spremembe površin v prostorskih aktih namenjenih kmetijskim površinam, gozdovom in stavbnim zemljiščem. Trende smo proučevali v odvisnosti od demografskih in ekonomskih kazalnikov. Rezultate demografskih in ekonomskih analiz smo primerjali z rezultati prostorskih analiz, kjer smo določili spremembe površin namenske rabe za posamezne kategorije v posamezni občini v izbranem časovnem obdobju (za obdobje 1996–2004 oziroma 2008). Na osnovi sprememb površine posamezne kategorije namenske rabe v občini smo določali kazalnike prostorskega razvoja in ugotavljali povezanost le teh z demografskimi in gospodarskimi trendi. V sklepnem delu diplomske naloge ugotavljamo, da trend širitve namenske rabe zemljišč ne sledi nujno trendom demografskega in gospodarskega razvoja občin, saj je kljub nekaterim negativnim demografskim trendom opaziti širitev namenske rabe stavbnih zemljišč v obravnavanem obdobju.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: Urbanizacija, namenska raba, dejanska raba, kmetijska zemljišča, stavbna zemljišča, prostorsko planiranje, občina, GIS, Maribor
  Število strani: 88
  Obseg in dodatki: 88 str., 19 pregl., 25 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Anka Lisec257Mentor
  doc. dr. Alma Zavodnik LamovšekSomentor
  Datum in ura zagovora: 24 marec 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4949857)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geoinformatiko in katastre nepremičnin (KGKN)
  ID vnosa: 228
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/228

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...