Potresna analiza pet in deset etažne stenaste konstrukcije

Tomaž Belina (2008) Potresna analiza pet in deset etažne stenaste konstrukcije. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1662Kb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi sta obravnavani stenasti konstrukciji, ki smo jih analizirali in deloma dimenzionirali na potresno obtežbo v skladu s standardom SIST EN 1998-1. Na začetku so opisani koncepti projektiranja potresnoodpornih konstrukcij. Preverili smo značilnosti konstrukcijskega sistema s kriterijem pravilnosti po tlorisu in višini, ter določili faktor obnašanja. Dva primera, pet in deset etažno stavbo, smo analizirali z namenom, da bi ugotovili potrebno količino armature v izbranih stenah. Analizo smo izvedli na modelu z linijskimi in ploskovnimi elementi, da ugotovimo dobre in slabe strani uporabe obeh modelov. Dimenzionirali smo izbrano vzorčno steno SY2 za katero veljajo strožje zahteve v smislu zagotavljanja duktilnosti. Za tip konstrukcije je izbran duktilen stenast sistem z nepovezanimi stenami in srednja stopnja duktilnosti. Model je narejen v programu SAP2000 in je v diplomski nalogi na kratko tudi opisan. Oba modela, tako linijski kot ploskovni, smo obremenili z vplivi lastne teže, koristne in potresne obtežbe. V globalni analizi rezultatov potresne analize nas zanimajo predvsem nihajne oblike, nihajni časi in vrednosti etažnih prečnih sil. Pri obeh modelih smo za izbrano vzorčno steno SY1 preverili avtomatsko dimenzioniranje potrebne količine armature s programom SAP2000, rezultate pa primerjali s točnim izračunom potrebne količine armature s programom DIAS.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: stenasta konstrukcija, linijski in ploskovni model, potresna analiza, avtomatsko dimenzioniranje, duktilna stena, SIST EN 1998-1
  Število strani: 98
  Obseg in dodatki: 98 str., 42 pregl., 37 sl., 55 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Matjaž Dolšek216Mentor
  Klemen RejecSomentor
  Datum in ura zagovora: 24 september 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4281185)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
  ID vnosa: 218
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/218

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...