Vzpostavitev katastra in podatkovne strukture za hidravlično modeliranje vodovodnih sistemov

Srečko Lipovšek (2008) Vzpostavitev katastra in podatkovne strukture za hidravlično modeliranje vodovodnih sistemov. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3577Kb)

  Povzetek

  Diplomsko delo obravnava možnost vzpostavitve sistema za izdelavo hidravličnega modela, obstoječega vodovodnega omrežja iz GIS podatkov, v okolju AutoCAD. V okviru diplomske naloge je nastalo nekaj programskih orodij za povezavo in urejanje podatkov v GIS-u ter orodje za izdelavo vizualizacije rezultatov hidravličnega izračuna v Google Earth. Programska orodja so bila napisana v VBA in .NET tehnologiji. Preučena je bila možnost, kako povezati več tipov podatkov, ki so potrebni za izdelavo hidravličnega modela. Analizirana je bila možnost uporabe podatkov iz računovodskega sistema, možnost uporabe digitalnega modela terena, uporaba podatkov iz nadzornega sistema in uporaba podatkov meritev. Po razširitvi programa Kaliopa.Desktop 3 s funkcionalnostmi za izdelavo hidravličnega modela, je s pomočjo teh orodij nastajal hidravlični model vodovodnega sistema Letuš. Po temeljitem topološkem čiščenju GIS-a, so bili v GIS uspešno povezani podatki o porabi vode iz računovodskega sistema in podatki o višinah iz digitalnega modela terena. S pripravljeno programsko opremo je bil iz podatkov zgrajen hidravlični model in umerjen s podatki iz nadzornega sistema in dodatnih meritev tlakov. S tako zgrajenim in umerjenim hidravličnim modelom so bile narejene različne statične in dinamične hidravlične analize obstoječega stanja in simulacije ekstremnih pojavov v omrežju (poraba vode ob požaru). Na koncu so bili rezultati hidravlične analize prikazani na različne načine.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: Hidravlika, Epanet, GIS, AutoCAD Map, AutoCAD Civil, Kaliopa.Desktop 3, Google Earth
  Število strani: 113
  Obseg in dodatki: 113 str., 26 pregl., 42 sl., 21 graf., 9 en., 6 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Boris Kompare55Mentor
  asist. dr. Matej Uršič401Somentor
  Slavko GerčerSomentor
  Datum in ura zagovora: 27 oktober 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4412001)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Inštitut za zdravstveno hidrotehniko (IZH)
  ID vnosa: 216
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/216

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...