Parametrična študija vpliva različnih vrst zasteklitev na svetlobne in toplotne tokove skozi odprtino

Marjan Černivec (2007) Parametrična študija vpliva različnih vrst zasteklitev na svetlobne in toplotne tokove skozi odprtino. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1174Kb)

  Povzetek

  Diplomska naloga obravnava vpliv fizikalnih lastnosti elementov okna na svetlobne in toplotne tokove skozi odprtino. V prvem delu diplomske naloge so opisani vsi sestavni elementi okna, ki vplivajo na koeficient toplotne prehodnosti, prepustnosti sončnega sevanja in prepustnosti svetlobe. Na podlagi nabora različnih materialov za zasteklitve, okvirje, distančnike in medsteklene prostore smo naredili izbor elementov za izračun koeficienta toplotne prehodnosti, prepustnosti sončnega sevanja in prepustnosti svetlobe. Izračun koeficientov smo opravili z računalniškim programom WINDOW 5.0, in sicer za različne kombinacije in velikosti oken. V drugem delu diplomske naloge smo na podlagi določenih kriterijev opravili primerjave izračunanih koeficientov. Primerjave smo opravili po štirih različnih sklopih, in sicer smo v vsakem sklopu za spremenljivko uporabili drug sestavni element okna. Na ta način smo dobili vpliv posameznega elementa na celotni okenski sistem. Pri vseh primerjavah smo rezultate prikazali tudi za referenčno okno, za katerega elemente smo izbrali takšne, da okno ravno še izpolnjuje pogoj za uporabo v ogrevanih objektih iz pravilnika o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah. Pri vseh primerjavah smo rezultate izračunanih koeficientov pripravili v preglednici in grafikonu. Na koncu posameznega sklopa primerjave smo napisali poglobljen komentar opravljenih primerjav z bistvenimi ugotovitvami o vplivu različnih tipov sestavnih elementov okna na kvaliteto bivalnega prostora. Poleg štirih sklopov primerjav smo pripravili še dve primerjavi, kjer smo primerjali okna z zelo različnimi tipi posameznih sestavnih elementov okna in na ta način prikazali v kolikšni meri sestava elementov okna vpliva na izračunane koeficiente.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: okno, steklo, zasteklitev, okvir, distančnik, medstekleni prostor, toplotna prehodnost, prepustnost sončnega sevanja, prepustnost svetlobe
  Število strani: 62
  Obseg in dodatki: 62 str., 20 pregl., 13 sl., 15 graf., 3 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Živa Kristl60Mentor
  Datum in ura zagovora: 29 maj 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3572833)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za stavbe in konstrukcijske elemente (KSKE)
  ID vnosa: 202
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/202

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...