Primerjava eno- in dvodimenzionalne analize nihanja tal pri potresni obtežbi

Teja Melink (2005) Primerjava eno- in dvodimenzionalne analize nihanja tal pri potresni obtežbi. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2674Kb)

  Povzetek

  Diplomsko delo obravnava primerjavo dveh računalniških programov za analizo širjenja potresnega valovanja v tleh, Shakea in Plaxisa, ki se reševanja problema lotevata različno. V prvem delu diplomske naloge so bile izvedene primerjave enodimenzionalne analize eno-, dvo- in troslojnih profilov tal vseh možnih kombinacij treh zemljin precej različnih lastnosti. Zemljine so bile najprej modelirane kot linearno-elastične in nato še kot elasto-plastične. Izkazalo se je, da sta programa primerljiva le za linearno-elastične modele zemljin. V drugem delu sledi primerjava eno- in dvodimenzionalne analize na precej poenostavljenem modelu Bovške kotline ter linearno-elastičnem modelu tal. 2D model sem oblikovala s s poenostavljenim profilom tal, ki je bil določen na podlagi izsledkov geoelektričnih raziskav, ki so bile izvedene na izbranem profilu. Na svojem 2D modelu sem nato izbrala tri karakteristične prereze in zanje naredila še 1D modele. Pri primerjavi eno- in dvodimenzionalne analize so bili lepo vidni učinki druge dimenzije. Oblika kotline je imela v veliki večini opazovanih točk ugoden učinek na gibanje tal v smislu, da so bile amplitude pospeškov na površju manjše v primerjavi z enodimenzionalnimi modeli. Prav tako so se pri 2D modelih pokazale določene osnovne zakonitosti vpliva oblike kotline, kot so ojačanje pospeškov tal ob robovih kotline in na površju, poleg horizontalnih, prisotnost tudi vertikalnih pospeškov kljub vzbujanju nihanja podlage le v horizontalni smeri.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: odziv tal na potresno obtežbo, računalniška programa Plaxis in Shake, linearno-elastični in elasto-plastični modeli zemljine, eno- in dvodimenzionalne analize
  Število strani: 90
  Obseg in dodatki: 90 str., 25 pregl., 72 graf., 23 sl., 4 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Janko Logar67Mentor
  dr. Karmen PoljanšekSomentor
  Datum in ura zagovora: 19 december 2005
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=2981729)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za mehaniko tal z laboratorijem (KMTal)
  ID vnosa: 200
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/200

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...