Preliminarna preiskava ustreznosti s tkaninami iz naravnih vlaken armiranih kompozitov za ojačevanje gradbenih konstrukcij

Edo Velkavrh (2010) Preliminarna preiskava ustreznosti s tkaninami iz naravnih vlaken armiranih kompozitov za ojačevanje gradbenih konstrukcij. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (14Mb)

  Povzetek

  Diplomsko delo predstavlja študijo možnosti nadomestitve umetnih vlaken za armiranje polimernih kompozitov pri statičnem ojačevanju gradbenih konstrukcij z okolju prijaznimi naravnimi vlakni. V sklopu naloge je zajet pregled vlaken in njihovih mehanskih lastnosti, primerjava naravnih vlaken z umetnimi ter analiza tržne dostopnosti ustreznih tkanin iz naravnih vlaken. Izboru osnovnih materialov je sledila izdelava 6 kompozitnih laminatov, armiranih z laneno ter stekleno tkanino. Poleg tkanine iz naravnih vlaken se je preizkušala tudi ustreznost dveh specialnih gradbenih epoksi smol, tako da sta bili tkanini obeh vrst prepojeni z eno in drugo matrico. Po pripravi kompozitnih laminatov je bila izvedena serija nateznih preiskav za določitev mehanskih karakteristik. Preizkušanci so bili razdeljeni v skupine glede na vrsto tkanine in usmerjenost glavne nosilne osi ter uporabljeno matrico. Skupini preizkušancev, ojačenih s steklenimi vlakni, sta služili za kontrolo rezultatov in vrednotenje vpliva različnih matric. Preiskava je pokazala, da so mehanske lastnosti kompozitov, armiranih z laneno tkanino, nižje od lastnosti kompozitov, ojačenih s stekleno tkanino. Za podrobnejši vpogled v mehanizem porušitev in pravilno interpretacijo rezultatov je bila natančno analizirana struktura lanenih vlaken, preizkušanci pa so bili pregledani tudi pod mikroskopom. Teoretični podlagi in boljšemu razumevanju kompozitnih konstrukcij pa služi tudi na kratko predstavljena klasična teorija laminatov.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: ojačevanje, kompoziti, biokompoziti, naravna vlakna, umetna vlakna, polimeri, tkanine iz naravnih vlaken, armirane plastike, lan
  Število strani: 124
  Obseg in dodatki: 124 str., 30 pregl., 83 sl., 51 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  prof. dr. Roko Žarnić148Mentor
  David Antolinc550Somentor
  Datum in ura zagovora: 28 september 2010
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=5126753)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za preskušanje materialov in konstrukcij (KPMK)
  ID vnosa: 19
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/19

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...