Analiza podatkov in izdelkov zračnega laserskega skeniranja na projektu Neusidler See

Maja Bitenc (2007) Analiza podatkov in izdelkov zračnega laserskega skeniranja na projektu Neusidler See. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (6Mb)

  Povzetek

  Glavna tema diplomske naloge je zračno lasersko skeniranje, ki predstavlja atraktivno, učinkovito in napredno tehnologijo daljinskega zaznavanja površja in objektov na njem. Delovanje omenjene tehnologije in aktualne smernice razvoja sem kot študentka v programu Erasmus spoznavala na I.P.F TU Dunaj. V teoretičnem delu diplomske naloge so najprej opisane osnove merskega sistema. Laserski skener meri polarne koordinate odbitega laserskega žarka, s kinematično metodo DGPS je določen položaj in z meritvami INS orientacija LS v prostoru v trenutku registracije odboja. 3D koordinate lidarskih točk so nato določene naknadno z združitvijo meritev. Za povečanje absolutne in relativne natančnosti lidarskih pasov se izvede postopek preverjanja kakovosti in skrbnega georeferenciranja pasov. Naslednji korak obdelave je filtriranje lidarskih točk ter interpolacija digitalnih modelov. Najpomembnejši je digitalni model reliefa. Vključena sem bila v projekt ZLS nacionalnega parka Neusiedler See – Seewinkel, katerega glavni cilj je bil izdelava natančnega DMR-ja za potrebe hidroloških analiz. Uporabljena je bila metoda hierarhične robustne interpolacije. Na podatkih projekta Neusiedler See sem izvedla dve ločeni analizi. Namen prve je bil s programom sigmaDTM.exe preveriti kakovosti DMR-ja na območju projekta. Uporaba programa je preprosta, rezultat pa podroben opis kakovosti DMR-ja z lokalnimi parametri kakovosti. Druga analiza se je nanašala na intenziteto odboja, ki se kot dodatna meritev registrira v LS in nosi informacije o odbojnosti tarče. Namen je bil ugotoviti, kako in katere pojave se lahko identificira in klasificira na podlagi vrednosti intenzitete. Razpoznavanje nekaterih pojavov na terenu je sicer mogoče, vendar za natančnejšo klasifikacijo le lidarski podatki ne zadostujejo.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: zračno lasersko skeniranje, projekt Neusiedler See, kakovost DMR, intenziteta
  Število strani: 123
  Obseg in dodatki: 123 str., 11 pregl., 70 sl., 51 en., 7 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Mojca Kosmatin Fras221Mentor
  Maria AttwengerSomentor
  Datum in ura zagovora: 11 januar 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3835489)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 179
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/179

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...