Analiza rezultatov transformacij med koordinatnima sistemoma ETRS89 in D48 na območju Slovenske obale

Bogdan Viler (2007) Analiza rezultatov transformacij med koordinatnima sistemoma ETRS89 in D48 na območju Slovenske obale. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3269Kb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi smo analizirali odstopanja koordinat na obstoječih točkah ob uporabi različnih transformacijskih parametrov med ETRS/TM in D48/GK na območju Slovenske obale. Ker s 1.1.2008 začne veljati novi koordinatni sistem ETRS89/TM, bodo transformacije v geodeziji nujno potrebne. Za posamezna lokalna območja bo potrebno izračunati transformacijske parametre, če bodo koordinate veznih točk odstopale več kot 10 cm. Pri izračunu transformacijskih parametrov smo uporabili štiri vrste določitev koordinat, in sicer: GU Slovenije - statična metoda izmere, GU Slovenije - hitra statična metoda izmere, koordinate podjetja Harphasea določena z RTK metodo izmere in lokalno izbrana območja s RTK-VRS metodo izmere. Lokalna območja, ki so bila izbrana, so naslednja: Ankaran, Arze, Kubed in Olmo. Na teh območjih so bile izmerjene koordinate z RTK-VRS metodo izmere poligonske in detajlne točke. S primerjavo dobljenih koordinat smo ob uporabi različnih transformacijskih parametrov ugotavljali odstopanja na posameznih trigonometričnih, poligonskih in detajlnih točkah. Iz analiz smo ugotovili, da so relativna odstopanja v koordinatah, ki znašajo do 6 cm, v dopustnih mejah, kar je predpisano s pravilnikom o urejanju in spreminjanju mej parcel ter o evidentiranju mej parcel v zemljiškem katastru (Uradni list RS, št. 1/2004).

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: GPS, VRS, Transformacije, ETRS89, D48
  Število strani: 75
  Obseg in dodatki: 75 str., 13 graf., 48 sl., 30 pregl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Bojan Stopar123Mentor
  Datum in ura zagovora: 24 maj 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3592545)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za matematično in fizikalno geodezijo ter navigacijo (KMFGN)
  ID vnosa: 168
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/168

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...