Spletna kartografija in oblikovanje interaktivnih kart na podlagi zbirk ZRC SAZU

Jasmina Levičar (2007) Spletna kartografija in oblikovanje interaktivnih kart na podlagi zbirk ZRC SAZU. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (5Mb)

  Povzetek

  Karta je abstraktna znakovna slika geografske resničnosti, ki prikazuje izbrane objekte ali lastnosti in je rezultat ustvarjalnega dela avtorja. Služi kot sredstvo komunikacije med ljudmi, povezovanje pa mora biti hitro, razumljivo in usmerjeno. Razvoj računalništva je prinesel rešitve, ki so izboljšale proces, zmanjšale čas izdelave in s tem povečale ažurnost kart. Korak naprej v računalniški kartografiji je vsestranska uporabnost interneta, ki je omogočil razvoj spletne ali internetne kartografije. Internet postaja glavna oblika distribucije kart in ima močan vpliv na razvoj geografskih informacijskih sistemov kot tudi na sodobne načine prikazovanja kart, kamor štejemo interaktivno prikazovanje kart. V nalogi so analizirane in ocenjene izbrane interaktivne karte, javno dostopne na internetu. Preučen je njihov namen, uporaba, prikaz in vrste podatkov, oblikovanje kartografskih znakov in uporabniškega vmesnika ter interaktivnost. Bolj podrobno pa je opravljena analiza in ocena oblikovanja ter možnosti izboljšave Interaktivne karte Slovenije z zbirkami ZRC SAZU.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: kartografija, internet, interaktivne karte, GIS
  Število strani: 100
  Obseg in dodatki: 100 str., 7 tab, 36 sl, 2 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Dušan Petrovič255Mentor
  dr. Tomaž Podobnikar587Somentor
  Datum in ura zagovora: 22 junij 2007
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3631457)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 163
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/163

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...