Ocena potresnega odziva in projektiranje armiranobetonskega nadvoza v skladu s standardom Evrokod 8/2

Jure Božič (2009) Ocena potresnega odziva in projektiranje armiranobetonskega nadvoza v skladu s standardom Evrokod 8/2. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2001Kb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi smo prikazali postopek projektiranja tipičnega armirano betonskega nadvoza za vpliv potresne obtežbe in sicer v skladu z najnovejšo verzijo standarda SIST EN 1998-2:2006 (EC8/2), ki je bil v Sloveniji s 1.1.2008 sprejet kot uradni standard. Analizirali smo in med sabo primerjali dva različna tipa konstrukcije: a) delno duktilen (DCM) in b) duktilen (DCH). Ugotovili smo, da je za primer obravnavanega nadvoza, ki je podprt s stebri krožnega prereza, bolj primerna varianta duktilne konstrukcije (DCH). Med seboj smo primerjali različne metode analize, ki so vključene v standard EC8/2. Poleg linearnih metod analize smo srednje duktilno konstrukcijo analizirali tudi s pomočjo poenostavljene nelinearne N2 metode in sicer v prečni smeri konstrukcije. Ker je analizirana konstrukcija regularna in intenziteta potresne obtežbe razmeroma šibka, se potresni odziv, določen z linearnimi in z nelinerano metodo, ni bistveno razlikoval. Obravnavali smo tudi različne analitične modele konstrukcije. Posebno pozornost smo namenili vplivu različnih modelov temeljev na odziv konstrukcije. Primerjali smo različne modele, kjer so temelji nadomeščeni z ekvivalentnimi vzmetmi ter model, kjer plasti zemljine modeliramo z ekvivalnetnimi nihajkami. Ugotovili smo, da bistvenih razlik glede vpliva na potresni odziv konstrukcije ni. Standard EC 8/2 dopušča potresno analizo, v kateri upoštevamo razpokanost armirano betonskih elementov. Za oceno razpokanosti standard priporoča dve metodi, ki lahko dasta zelo različne rezultate. Zato smo v nalogi te metode analizirali in jih primerjali med seboj. Ugotovili smo, da v obravnavanem primeru z metodo, primerno za stebre konstantnega prereza (metoda 1 v standardu) bolje ocenimo efektivni vztrajnostni moment stebrov, medtem ko je razpokanost ocenjena z alternativno bolj splošno metodo (metoda 2 ) prevelika.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: Potresni odziv, nadvoz, elastična analiza, nelinearna analiza
  Število strani: 106
  Obseg in dodatki: 106 str., 36 pregl., 66 sl., 63 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Tatjana Isaković38Mentor
  izr. prof. dr. Janko Logar67Somentor
  Datum in ura zagovora: 18 junij 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4655201)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za mehaniko tal z laboratorijem (KMTal)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
  ID vnosa: 161
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/161

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...