Primerjava biofiltracijskega reaktorja in ČN s podaljšano aeracijo

Petra Čepelnik (2009) Primerjava biofiltracijskega reaktorja in ČN s podaljšano aeracijo. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  V uravnoteženem ekosistemu je samočistilnost voda zagotovljena. Z razvojem človeka in njegovih dejavnosti pa to ni dovolj, saj so emisije bistveno večje. Trajnostno ravnanje z vodami je tako neizbežno, zato je potrebno onesnažene vode obdelati s primernimi čistilnimi napravami. Zahtevana kvaliteta voda je podana z zakonsko določenimi vrednostmi posameznih parametrov snovi. Kakovost sprejemnikov očiščenih voda je odvisna od vrste čistilne naprave ter njenega učinkovitega upravljanja. Čistilna naprava služi popolnemu ali delnemu očiščenju odpadne vode do te mere, da zmešana z vodo površinskega vodotoka zagotavlja normalni razvoj vodne flore in favne. Praktično so vsi uveljavljeni tehnološki postopki biološkega čiščenja učinkoviti, če so uporabljeni pravilno. To pomeni, da jih je potrebno primerno uporabiti za čiščenje konkretne odpadne vode, da je naprava pravilno dimenzionirana in da je uporabljena primerna oprema, ki mora biti funkcionalna in redno vzdrževana. Po vsakem od splošno uveljavljenih postopkov je možno očistiti odpadno vodo. Namen diplomske naloge je prikazati velik pomen, delovanje biofilma in čistilnih naprav za naše okolje. Pomemben del naloge je primerjava dveh različnih tipov čistilne naprave in sicer Centralne čistilne naprave Celje, ki deluje na principu podaljšane aeracije in Centralne čistilne naprave Šaleške doline, ki deluje na principu biofiltracije.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: mikroorganizmi, odpadna voda, biološko čiščenje, biofilm, aktivno blato, podaljšana aeracija, biofiltracija, CČN Celje, CČN Šaleške doline
  Število strani: 102
  Obseg in dodatki: 102 str., 6 pregl., 18 gr., 65 sl., 22 en.,
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Jože Panjan85Mentor
  asist. dr. Mario Krzyk205Somentor
  Datum in ura zagovora: 17 december 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4850785)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Inštitut za zdravstveno hidrotehniko (IZH)
  ID vnosa: 150
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/150

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...