Določevanje prispevnih območij površinskih voda v GIS za smotrno upravljanje zemljišč

Primož Kovačič (2009) Določevanje prispevnih območij površinskih voda v GIS za smotrno upravljanje zemljišč. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (6Mb)

  Povzetek

  Osnovni namen diplomske naloge je določevanje prispevnih območij površinskih voda za potrebe smotrnega upravljanja zemljišč, ki se odraža tudi na kakovosti voda. Poleg osnovnih pojmov so v nalogi predstavljene zakonske osnove, ki se nanašajo na področje voda in upravljanja vodnih zemljišč v Sloveniji. Predstavljeni so obstoječi modeli prispevnih območij voda v Sloveniji, podrobneje pa je predstavljena že razvita metodologija določanja prispevnih območij površinskih voda na podlagi digitalnega modela višin in drugih prostorsko opredeljenih podatkov v okolju GIS. Le-ta je predstavljala osnovo za določitev prispevnih območij voda na lokalni ravni. Za testno območje je bila opravljena analiza rabe tal v predhodno določenih prispevnih območjih. Poudarek naloge je tako na modeliranju prispevnih območij površinskih vodotokov in na ugotavljanju stanja ter vpliva rabe tal na površinske vode znotraj njihovih prispevnih območij. Določanje prispevnih območij vodnih tokov in analiza rabe zemljišč na teh območjih lahko pomembno pripomorejo k smotrnemu upravljanju zemljišč in učinkovitemu ukrepanju v primeru ugotovitve onesnaženosti vodnih virov ali drugih oblik onesnaženja, ki lahko vplivajo na kakovost površinskih voda.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: prispevno območje, razvodnica, DMR, GIS, hidrologija, hidrografija, hidro mreže, raba tal, upravljanje zemljišč
  Število strani: 114
  Obseg in dodatki: 114 str., 2 pregl., 100 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Anka Lisec257Mentor
  viš. pred. mag. Samo Drobne21Somentor
  Datum in ura zagovora: 27 november 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4838753)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za geoinformatiko in katastre nepremičnin (KGKN)
  ID vnosa: 148
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/148

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...