Analiza uporabe umetnih nevronskih mrež za potrebe klasifikacij v deformacijski analizi

Klemen Kregar (2009) Analiza uporabe umetnih nevronskih mrež za potrebe klasifikacij v deformacijski analizi. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1599Kb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi želim preizkusiti sposobnost umetne nevronske mreže za grozdenje (angl.: clustering) vektorjev. Naloga je praktičen poskus grozdenja vektorjev hitrosti geodinamičnih premikov, vendar pa rezultati niso namenjeni uporabi za potrebe geodinamičnih raziskav, ampak nam služijo le za ugotavljanje, kako umetna nevronska mreža deluje oziroma kaj zmore. Grozdenje je postopek povezovanja objektov, ki so med seboj podobni, v skupine. V nalogi te objekte predstavljajo vektorji. Nevronska mreža, ki smo jo uporabljali, je okrnjena različica Kohonenove samoorganizirajoče se mreže. Uporabili smo le en sloj nevronov s Kohonenovim tekmovalnim učilnim pravilom. Nevroni topološko urejeno niso organizirani. Učenje je postopek, ko mreži v ponavljajočih se korakih predstavimo vhodne podatke. V vsakem koraku se nevronom spremenijo lastnosti. Pri tekmovalnem učenju vsi nevroni hkrati sprejmejo vhodni vektor, uteži pa se posodobijo le tistemu nevronu, ki mu je ta vektor najbolj podoben. Nevron se posodobi tako, da bo v prihodnje še bolj ustrezal vektorjem, podobnim njemu. Računanje sem opravil s pomočjo Matlabove orodjarne Neural network toolbox, v kateri so določeni tipi mrež in učilni algoritmi že vgrajeni. Za predstavitev rezultatov grozdenja sem uporabljal program AutoCAD 2005. Postopek sem preizkusil v štirih nalogah. Za prve tri sem podatke izdelal sam, za četrto pa sem uporabil dejanske vektorje hitrosti geodinamičnih premikov iz Kalifornije. Ugotovil sem, da je nevronska mreža zelo zanimiv način grozdenja, ker pri njej, za razliko od klasičnih grozdilnih metod, ne moremo predvideti, kako bo delovala. Prav zaradi tega se mi zdi za naloge, pri katerih morajo biti odgovori točni in zanesljivi, neuporabna.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: umetna nevronska mreža, vektor hitrosti geodinamičnega premika, grozdenje (clustering), tekmovalno učenje, Kohonenova samoorganizirajoča se mreža
  Število strani: 103
  Obseg in dodatki: 103 str., 21 en., 7 pregl, 64 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Bojan Stopar123Mentor
  doc. dr. Mitja Lakner63Somentor
  Datum in ura zagovora: 26 november 2009
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4838497)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za matematiko in fiziko (KMF)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za matematično in fizikalno geodezijo ter navigacijo (KMFGN)
  ID vnosa: 145
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/145

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...