Simulacija porušitve Trimo sendvič panelov zaradi gubanja pločevine

Jurij Žejn (2008) Simulacija porušitve Trimo sendvič panelov zaradi gubanja pločevine. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2420Kb)

  Povzetek

  Diplomsko delo obravnava numerično simulacijo eksperimentalnih preizkusov na Trimo sendvič ploščah (panelih). Paneli imajo sredico iz mineralne volne, skorjo pa iz rahlo profilirane pločevine. Preizkuse so izvedli na Zavodu za gradbeništvo Slovenije. Njihov namen je bil določiti silo (obteţbo), pri kateri pride do porušitve panelov zaradi gubanja pločevine. Pločevina panela se naguba, ko pride do razslojevanja (delaminacije) med volno in pločevino in se pločevina, ki je tlačena, ukloni. Na kratko je opisan eksperimentalni preizkus; povzeti so tudi nekateri eksperimentalni rezultati. Numerična simulacija je bila izvedena po nelinearni metodi končnih elementov s programom ABAQUS. Predstavljeni so končni elementi, ki jih izberemo za obravnavo problema, še posebej kohezivni končni elementi, s katerimi modeliramo obnašanje stika med jedrom in skorjo. Numerični model pripravimo s pomočjo rezultatov eksperimentov na panelu tipa FTV 60. Najprej se odločimo za nek osnovni model, nato pa postopno spreminjamo parametre, ki jih ne poznamo dovolj dobro, z namenom, da bi iz primerjave z eksperimentom ocenili njihove vrednosti in velikost njihovega vpliva na rezultate. Na ta način pridemo do »optimalnega« modela. Pri tem ugotovimo, da je ključnega pomena dobro poznavanje materialnih lastnosti jedra in striţne nosilnosti stika med jedrom in plaščem. Z izbranim modelom naredimo simulacijo eksperimentalnega preizkusa še za panela tipa FTV 120 in FTV 200. Rezultati simulacij pri vseh treh panelih odstopajo do 10% od eksperimentalnih rezultatov, kar je vsekakor zelo dobro, glede na dejstvo, da so tudi pri samih preizkusih precejšna razhajanja pri meritvah.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: Trimo sendvič paneli, porušitev zaradi gubanje pločevine, numerična simulacija, kohezivni končni elementi
  Število strani: 97
  Obseg in dodatki: 97 str., 31 pregl., 73 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Boštjan Brank7Mentor
  Bojan JarecSomentor
  Datum in ura zagovora: 26 junij 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4115553)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI)
  ID vnosa: 135
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/135

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...