Postavitev sistema ločenega zbiranja frakcij komunalnih odpadkov v občini Šentjernej

Miha Simončič (2005) Postavitev sistema ločenega zbiranja frakcij komunalnih odpadkov v občini Šentjernej. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (2767Kb)

  Povzetek

  V svoji diplomski nalogi obravnavam problem zbiranja in odlaganja odpadkov v Občini Šentjernej. Predstavljam uvajanje in postavitev sistema ločenega zbiranja frakcij komunalnih odpadkov, prostorsko umestitev zbiralnic ločenih frakcij, izgradnjo zbirno reciklažnega centra in sistem nadzora nad izvajalcem. Pri tem je potrebno upoštevati obstoječo zakonodajo in zakonske direktive v Republiki Sloveniji ter širše smernice Evropske Unije. Eden od načinov zmanjševanja količin odloženih odpadkov je ločeno zbiranje odpadkov na izvoru. Ločeno zbiranje na izvoru ima prednost. Na izvoru je odpadek še najbolj čist, posledično je zato količina in kvaliteta ločenih frakcij najboljša. Strošek za nadaljnjo predelavo pa je zato ustrezno nižji. V zbiralnicah ločenih frakcij se ločeno zbirajo: papir, steklo, plastenke in pločevinke. S takim načinom zbiranja se bistveno zmanjša količino odloženih odpadkov in pridobi sekundarne surovine. Na območju Občine Šentjernej je predvidenih 19 zbiralnic ločenih frakcij komunalnih odpadkov in en zbirni center. Vendar je za uspešen sistem ločenega zbiranja potrebna ozaveščenost občanov. Ločeno zbiranje na izvoru se ne izvaja samo za sedanjo generacijo, temveč predvsem za dobrobit bodočih generacij. Zato je pomembno, da se sistem ločenega zbiranja predstavi prebivalcem Občine Šentjernej, saj jim bo okoljska ozaveščenost, poleg dviga kulture bivanja, dolgoročno prinesla tudi finančne ugodnosti.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: komunalni odpadki in njihove frakcije, ločeno zbiranje frakcij komunalnih odpadkov, strošek zbiranja in odlaganja odpadkov, zbiralnica ločenih frakcij, zbirno reciklažni center
  Število strani: 100
  Obseg in dodatki: 100 str., 18 tab., 28 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Jože Panjan85Mentor
  doc. dr. Primož Banovec232Somentor
  Datum in ura zagovora: 23 december 2005
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=2991713)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za operativno gradbeništvo (KOG)
  Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Inštitut za zdravstveno hidrotehniko (IZH)
  ID vnosa: 131
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/131

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...