Izdelava 3R modela Plečnikovih propilej na ljubljanskih Žalah iz podatkov laserskega skeniranja

Daša Kotnik (2008) Izdelava 3R modela Plečnikovih propilej na ljubljanskih Žalah iz podatkov laserskega skeniranja. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4083Kb)

  Povzetek

  V diplomski nalogi je predstavljena izdelava tridimenzionalnega (3D) modela Plečnikovih propilej na ljubljanskih Žalah, iz podatkov terestričnega laserskega skeniranja. Ta tehnologija se uspešno uveljavlja na področju zajema podatkov v arhitekturi in kulturni dediščini, z izdelanimi 3D modeli objektov pa dobimo sodobno obliko dokumentacije, ki omogoča arhiviranje stanja objekta, merjenje na modelu, različne virtualne predstavitve, izdelavo simulacij idr. V nalogi je najprej kratko predstavljen objekt obdelave, nato je podrobneje opisana metoda laserskega skeniranja, njene lastnosti in uporaba, podana je tudi primerjava laserskega skeniranja in fotogrametrije oz. njuno dopolnjevanje pri izdelavi modelov. Sledi opis osnov 3D modeliranja, kjer so predstavljene metode in postopek izdelave 3D modela objekta ter opis programov, ki sem jih pri izdelavi naloge uporabljala. Glavni prispevek naloge je opis praktičnega postopka od pridobivanja in priprave podatkov, do izdelave in geometrične analize izdelanega modela. 3D modeliranje propilej na Žalah je bilo izvedeno v programu AutoCAD s pomočjo profilov, kip na strehi objekta pa je bil modeliran z avtomatsko metodo triangulacije.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: terestrično lasersko skeniranje, fotogrametrija, kulturna dediščina, tri dimenzionalno modeliranje
  Število strani: 64
  Obseg in dodatki: 64 str., 26 sl., 9 sh., 2 pregl., 1 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Mojca Kosmatin Fras221Mentor
  Rok VezočnikSomentor
  Datum in ura zagovora: 20 november 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4382817)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 13
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/13

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...