Simulacija izmenjave živega srebra med vodo in zrakom s 3-D modelom PCFLOW3D v Tržaškem zalivu

Vanja Ramšak (2006) Simulacija izmenjave živega srebra med vodo in zrakom s 3-D modelom PCFLOW3D v Tržaškem zalivu. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (4Mb)

  Povzetek

  Diplomsko delo obravnava izmenjavo živega srebra med vodo in zrakom v Tržaškem zalivu ter njen izračun na dva načina. Osnova obeh načinov računa je Wanninkhofov model izmenjave plinov. Predhodni račun je bil izvršen s pomočjo računalniškega orodja Excel ob upoštevanju merjenih podatkov koncentracij živega srebra v vodi in zraku na območju Tržaškega zaliva. Modelne simulacije so bile izvršene s tridimenzionalnim baroklinim matematičnim modelom PCFLOW3D. Model PCFLOW3D je sestavljen iz modulov, ki omogočajo račun hidrodinamičnih količin, transporta in disperzije lebdečih plavin vključno z resuspendiranjem ter transporta in disperzije živega srebra v raztopljeni obliki in vezanega na delce plavin. Z biogekemičnim modulom modela simuliramo tudi nekatere transformacijske procese, upoštevamo lahko izmenjavo s sedimentom na dnu, izmenjavo z atmosfero, metilacijo, demetilacijo, redukcijo in oksidacijo. Zbrani in obdelani so podatki o temperaturnih in slanostnih razmerah, vetru, depoziciji in koncentracijah živega srebra v Tržaškem zalivu ter pretokih, temperaturi in vsebnosti različnih zvrsti živega srebra v reki Soči. Iz podatkov so izračunane povprečne sezonske vrednosti parametrov, ki skupaj z vložki kratkega trajanja predstavljajo vhodne podatke modela. Na podlagi teh podatkov je izdelan scenarij za celoletno simulacijo. Rezultati opravljenih simulacij se ujemajo z rezultati predhodnega računa v okviru faktorja 2. Z rezultati predhodnega računa in modelnih simulacij smo uspeli izboljšati tudi točnost letne masne bilance živega srebra v Tržaškem zalivu.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: tridimenzionalni model, hidrodinamični model, model izmenjave plinov, izmenjava med vodo in zrakom, živo srebro, Tržaški zaliv, biogeokemični modul
  Število strani: 120
  Obseg in dodatki: 120 str., 29 pregl., 56 sl., 30 en.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Dušan Žagar180Mentor
  prof. dr. Matjaž Četina16Somentor
  Datum in ura zagovora: 27 januar 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3055969)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za okoljsko gradbeništvo > Katedra za mehaniko tekočin z laboratorijem (KMTek)
  ID vnosa: 116
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/116

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...