Metoda analize življenjskega cikla (LCA) kot metoda za odločanje v gradbeni proizvodnji

Gašper Matelič (2006) Metoda analize življenjskega cikla (LCA) kot metoda za odločanje v gradbeni proizvodnji. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (1939Kb)

  Povzetek

  Širjenje okoljevarstvene zavesti je privedlo številne organizacije k snovanju metod, ki bi ugotavljale vpliv izdelkov na okolje. Najbolj uporabljena in uveljavljena je metoda analize življenjskega cikla (LCA), ki analizira vpliv izbranega izdelka na okolje v vseh življenjskih fazah: proizvodnji, uporabi in odstranitvi. Tudi gradbena podjetja sledijo trendu varovanja okolja in uvajajo v svojo proizvodnjo koncept trajnostnega razvoja, še zlasti v obliki uvajanja sistemov ravnanja z okoljem in uporabe analize življenjskega cikla pri odločanju o izboru tehnologije in vhodnih surovin. Na drugi strani je okoljsko vse bolj osveščen tudi investitor, še zlasti, če gre za porabnika javnih sredstev. Le-ta lahko uporablja kot enega od kriterijev pri ocenjevanju ponudb za željen gradben objekt tudi celostne okoljske vidike proizvodnje, uporabe in odstranitve objekta. Diplomsko delo obravnava metodo analize življenjskega cikla (LCA) ter ugotavlja, kakšna je njena uporabnost v gradbeništvu. Dela na kratko predstavlja zgodovino nastajanja metode in njen razvoj, opisuje njene sestavne dele, osnove, načela, omejitve in navodila za potek študije. Nadalje so v delu povzeta splošna načela in pravila za vodenje študije LCA, kot jih podajajo standardi ISO 14040, 14041, 14042 in 14043. Naloga povzema nekaj primerov uporabe metode v gradbeništvu, ki so opisani v razpoložljivi literaturi. V zadnjem delu predstavljamo parametrično študijo LCA dveh armiranobetonskih konstrukcijskih sklopov. Dobljeni rezultati kažejo, da je metoda analize življenjskega cikla (LCA) zelo uporabna metoda za ocenjevanje in vrednotenje okoljskih vplivov, ki se pojavljajo med proizvodnjo, uporabo in odstranitvijo gradbenih proizvodov oziroma objektov, ter da ima v analiziranih primerih na okoljske vidike največji vpliv izbira uporabljenih materialov in način ravnanja z izdelkom po uporabi.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: analiza življenjskega cikla, okolje, gradbena proizvodnja, armiran beton, ravnanje z okoljem , parametrična študija
  Število strani: 110
  Obseg in dodatki: 110 str. 18 pregl., 49 sl.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  izr. prof. dr. Jana Šelih331Mentor
  Datum in ura zagovora: 20 januar 2006
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=3008097)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za gradbeništvo > Katedra za operativno gradbeništvo (KOG)
  ID vnosa: 113
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/113

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...