Oblikovanje znakovnega in foto-realističnega trirazsežnostnega kartografskega prikaza

Matevž Domajnko (2008) Oblikovanje znakovnega in foto-realističnega trirazsežnostnega kartografskega prikaza. Diplomska naloga.

[img]
Predogled
PDF
Prenos (3286Kb)

  Povzetek

  Kartografija doživlja v zadnjih desetletjih korenite spremembe, h katerim je pripomogel razvoj znanosti in novih tehnologij. Računalniška tehnologija je omogočila nove možnosti uporabe kart in izdelavo novih oblik kartografskih predstavitev, ki omogočijo uporabniku bolj učinkovito pridobivanje podatkov o prostoru. Eden takih modernejših kartografskih prikazov je trirazsežna karta, ki izboljša razumevanje in dojemanje predstavitve višin . Diplomska naloga obravnava izdelavo in oblikovanje 3R -kart, pri čemer se osredotoča na značilnosti in razlike med znakovnim in foto-realističnim trirazsežnim kartografskim prikazom. Predstavljene so grafične spremenljivke, s pomočjo katerih se oblikuje kartografska vsebina na trirazsežni karti, in generalizacija v 3R -kartografskem modelu, brez katere ni mogoče izdelati kakovostne 3R-karte. Izdelava in oblikovanje 3R-kart je preizkušena na praktičnem primeru – na 3R-kartografskem prikazu mesta Ljutomer in sicer v dveh oblikah - kot znakovni in kot foto-realistični prikaz. Območje predstavitve je izbrano tako, da poleg urbanega okolja vključuje tudi večino naravnih elementov. Posamezni pogledi v znakovnem in foto -realističnem trirazsežnem kartografskem modelu so upodobljeni za isto geografsko območje, kar omogoča učinkovito primerjavo obeh oblik trirazsežnih kartografskih prikazov.

  Vrsta dela: Visokošolsko delo (Diplomska naloga)
  Ključne besede: 3R-karta, oblikovanje 3R-kartografskih prikazov, 3R-kartografska generalizacija
  Število strani: 78
  Obseg in dodatki: 78 str., 11 sl., 4 pril.
  Jezik vsebine: slovenščina
  Mentor / Somentorji:
  Ime in priimekIDFunkcija
  doc. dr. Dušan Petrovič255Mentor
  Datum in ura zagovora: 18 september 2008
  Povezava na COBISS: http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=search&base=50057&select=(ID=4257633)
  Ustanova: Univerza v Ljubljani
  Fakulteta: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
  Katedre: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo > Oddelek za geodezijo > Katedra za kartografijo, fotogrametrijo in daljinsko zaznavanja (KKFDZ)
  ID vnosa: 11
  URI: http://drugg.fgg.uni-lj.si/id/eprint/11

  Akcije (potrebna je prijava)

  Pregled vnosa

  Prenosi dokumenta

  Še več statistike za to delo...